Elad Tsabari Law Firm

ת"א 55895-01-19 ביגאפפס אינטראקטיב בע"מ נ' גלובלביט סופט בע"מ, מחוזי חיפה, 1.2.21

העובדות: הנתבעת עשתה שימוש בשמה של התובעת במסגרת מודעות ממומנות. נוסח המודעות היה: "מחפש את Bigapps? | אתה חייב גם לבדוק אותנו | globalbit.co.il"; "מחפש את Bigapps? | נסה את חברת הפיתוח הטובה ביותר | globalbit.co.il". שמה של התובעת, Bigapps, לא נרשם כסימן מסחר.

התובעת טענה לקיומן של כמה עוולות, ביניהן גניבת עין לפי חוק עוולות מסחריות.

נפסק: לשם הוכחת קיומה של גניבת עין יש להוכיח תחילה קיומו של מוניטין. האמצעים להוכחת מוניטין ישתנו בהתאם לנסיבות כל מקרה. עצם חיקוי כשלעצמו, אינו מספיק על מנת להוכיח מוניטין.

במקרה הנדון, קיימות ראיות מספיקות להוכחת משך השימוש בסימן המסחר, וכן לגבי השקעה בפרסום על ידי התובעת. כמו כן, השימוש שנעשה בסימן המסחר של התובעת על ידי הנתבעת, מעיד כי הנתבעת עצמה סברה שיש בסימן זה מוניטין. לכן, בנסיבות העניין ניתן לקבוע כי קיים מוניטין בסימן המסחר הרלוונטי.

יש להוכיח גם את היסוד השני של עוולת גניבת העין – חשש ממשי להטעיה. חשש להטעיה ייבחן לפי "המבחן המשולש" (מבחן המראה והצליל; מבחן סוג הסחורות וחוג הלקוחות; מבחן יתר נסיבות העניין), בצירוף מבחן השכל הישר.

כפי שנקבע בה"פ (ת"א) 506/06 מתאים לי רשת אופנה למידות גדולות בע"מ ואח' נ' קרייזי ליין בע"מ ואח', עצם השימוש בשם התובעת כמילת קישור או מילת מפתח, לצורך קידום קישור ממומן מודעה בגוגל, אינו מהווה הפרה.

כפי שנקבע בעניין "מתאים לי", גם במקרה הנדון ברור לגולש הממוצע שמדובר בקישור ממומן. כמו כן, במקרה הנדון מדובר בגולש המחפש שירותי פיתוח אפליקציות, כלומר גולש מיומן יותר ובקיא יותר שיבחין בקלות שמדובר בקישור ממומן.

כעת נשאלת השאלה האם האזכור של סימן המסחר במודעה עצמה מהווה הפרה של זכויות התובעת בסימן המסחר. בע"א 8483/02 אלוניאל נ' מקדונלד, הבחין ביהמ"ש העליון בין טענה להפרת סימן מסחר רשום לגניבת עין. שם נקבע כי במקרה שבו נעשה שימוש בסימן מסחר הדומה דמיון רב או זהה לסימן מסחר רשום, אין צורך לבחון את שאלת ההטעיה. אולם, בתביעה לגניבת עין יש להוכיח שטובין או שירותים של עוסק אחד ייחשבו בטעות ככאלו של עוסק אחר.

במקרה הנדון, המודעות הממומנות של הנתבעת לא מקימות חשש ממשי להטעיה. ראשית, ברור שמדובר בפרסום ממומן, מעצם מיקום המודעות, ומכך שנרשם במפורש שמדובר במודעה. שנית, המודעות מנוסחות כך שהגולש מוזמן לבחון את שירותי הנתבעת. למעשה המודעות אומרות לגולש – חיפשת את Bigapps, בוא תנסה גם את גלובלביט. מודעות אלו כוללות אינדקציות מספקות לגולש הסביר, וודאי לגולש המיומן, שמדובר בקישור ממומן ולא בקישור לאתר התובעת.

התובעת גם לא סיפקה ראיה ממשית להטעיה שנגרמה בפועל.

התביעה נדחתה.

דילוג לתוכן