בקשה למחיקת סימן מסחר 237090 "BERKLINE" (מעוצב), רשם סימני המסחר, 11.2.21
העובדות: סימן המסחר שהתבקשה מחיקתו, נרשם עבור רהיטים והוא בבעלות חברה ישראלית.
הבעלים של סימן המסחר הרשום שיווקה בישראל מוצרים מקוריים של חברת Berkline. בעלת הסימן היא זו שנתנה אחריות לרוכשים (ולא היצרנית), וכן פעלה בצורה עצמאית במסגרת מאמצי השיווק והפרסום.
חברת Berkline נקלעה לקשיים ופורקה. לאחר פירוק החברה, רשמה בעלת הסימן את סימן המסחר על שמה. מספר חודשים לאחר מכם נרכש המותג Berkline על ידי חברה אמריקאית, שהיא מבקשת המחיקה.
הנימוק המרכזי לבקשה למחיקת סימן המסחר הוא שסימן המסחר נרשם בחוסר תום לב.
נפסק: הכלל הוא שיש לבחון את שאלת תום הלב במועד הגשת הבקשה לרישום סימן המסחר.
למרות העובדה שבעלת הסימן יצרה את השוק בישראל למוצרי Berkline, ועל אף שהייתה לה עצמאות בפעילות, המוניטין בסימן המסחר והזכות בו שייכים ליצרנית. לפי הדין, יבואן או מפיץ אינו קונה זכויות בסימן מסחר או במוניטין המשויך לסימן המסחר מעצם פעולות הייבוא והשיווק בלבד. מסקנה זו הייתה נכונה גם אם היה נחתם הסכם בלעדיות בין הצדדים.
זו משמעות הבחירה של בעלת הסימן להיות מפיץ ולא יצרן עצמאי. שכן, למרות שהכורסאות נמכרו על ידי בעלת הסימן, הן נשאו את סימן המסחר Berkline והצרכן קישר אותן עם Berkline. לבעלת הסימן שמור המוניטין כמשווק, מוניטין שיכול לסייע בשיווק המוצרים. אולם, מדובר במוניטין הנפרד מהמוניטין של המוצרים עצמם.
יש להעיר כי ככלל אין במוניטין שנצבר לאחר רישום סימן מסחר שלא כדין, כדי להעניק לבעל סימן המסחר זכויות בו.
מאחר שבמועד הגשת הבקשה לרישום סימן המסחר הזכויות בו היו שייכות ליצרנית, הרי שזכויות אלו עבור במסגרת הסכם הרכישה למבקשת המחיקה.
בנוסף, משווק המגיש בקשה לרישום סימן מסחר שהוא בבעלות יצרן הנמצא עמו בקשר עסקי, פועל בחוסר תום לב גם אם מדובר בסימן שטרם צבר מוניטין. נקבע כבר בפסיקה קודמת שרישום סימן מסחר בחוסר תום לב עשוי לנבוע ממערכת יחסים קיימת בין הצדדים, גם בהיעדר הוכחת מוניטין בסימן לטובת הבעלים של סימן המסחר.
יש לדחות את הטענות של בעלת הסימן לגבי התנהלות מבקשת המחיקה. לא הייתה חובה על מבקשת המחיקה לבצע חיפוש סימני מסחר לפני רכישת המותג. גם העובדה שבעל דין מסוים לא הגיש התנגדות לרישום סימן מסחר, לא מונעת ממנו לבקש את ביטולו או מחיקתו בעילות לפיהן ניתן גם להתנגד. בנסיבות המקרה, אי נקיטה בצעדים לא משקפת הסכמה של מבקשת המחיקה לרישום, ולא ניתן להצביע על שיהוי.
הסימן נמחק מהפנקס מאחר שנרשם בחוסר תום לב.