Elad Tsabari Law Firm

בקשה לרישום סימן מסחר מספר 315406 "שף ליין", רשם סימני המסחר, 16.2.22

העובדות: בקשה לרישום סימן מסחר עבור הביטוי "שף ליין", לגבי מוצרים למטבח המוסדי והמקצועי ולעניין ייבוא ושיווק של מוצרים אלו.

מחלקת סימני מסחר סירבה לרשום את סימן המסחר בטענה שהוא חסר אופי מבחין אינהרנטי ונוגע במישרין למהות המוצרים והשירותים הרלוונטיים.

מבקשת הסימן טענה שלמילה "ליין" יש מספר משמעויות ולכן מדובר בסימן מרמז. עוד נטען שסימן המסחר הפך מזוהה עם מבקשת הסימן לאור היקף השימוש בו. מחלקת סימן מסחר עמדה בסירובה לרשום את סימן המסחר.

נפסק: תנאי מהותי לרישום סימן מסחר הוא היותו בעל אופי מבחין אינהרנטי. כמו כן, לא ניתן לרשום מילים הנוהגות במסחר לתיאור מוצר או שירות מסוימים.

האופי המבחין של סימן מסחר נאמד על פני "ציר התיאוריות" שנמתח בין שמות גנריים בצד אחד לדמיוניים בצד השני. בגדר השמות התיאוריים, שלא ניתן לרשום, נכללים גם אלו המתארים תכונות או רכיבים של מוצרים או שירותים לגביהם מבוקש סימן המסחר לרישום.

לפי כל האמור, סימן המסחר המבוקש לרישום נעדר אופי מבחין אינהרנטי והוא אינו כשיר להירשם. שכן, משמעותו הוא סדרת מוצרים המיועדים לטבחים מקצועיים או לשפים. לא מדובר בסימן מרמז, שכן זה דורש מחשבה נוספת מצד הצרכן על מנת להבין את הקשר בינו לבין המוצרים או השירותים הרלוונטיים. במקרה הנדון, הזיקה בין שף לבין מטבח היא מיידית. צרכן סביר לא נדרש למחשבה נוספת כדי לקשר בין המילה "שף" למטבח או לציוד ומכונות המשמשים את השף. כך למשל, מקובל הביטוי "סכין שף". כמו כן, את האופי המבחין של סימן מסחר לא בוחנים בחלל ריק, כפי שטענה המבקשת, אלא בזיקה למוצרים או השירותים הרלוונטיים

לגבי משמעות הרכיב "ליין" – אמנם יש למילה מספר משמעויות. אולם, ספק רב אם צרכן בתחום הציוד למטבח יסבור שהמשמעות הרלוונטית היא אחת מאלו (שושלת, קמט, הליך או פרוצדורה). יתרה מכך, המילה ליין משמשת דוברי עברית במובן של "קו מוצרים".

גם העובדה שמדובר בצירוף מילים לא יוצרת אופי מבחין אינהרנטי. שכן, צירוף המילים לא משנה את משמעותן הרגילה של המילים המרכיבות אותו.

אין גם חשיבות לטענה שסימן המסחר אינו מתאר ביחס לכל הפריטים ברשימת המוצרים והשירותים. ראשית, הדבר לא הוכח. שנית, די בכך שסימן המסחר מתאר חלק מרשימה רחבה של מוצרים ושירותים על מנת שלא יהיה כשיר לרישום.

בהעדר אופי מבחין אינהרנטי, יש לבחון האם לסימן המסחר המבוקש נוצר אופי מבחין נרכש כתוצאה משימוש. לשם כך, יש להוכיח שנעשה שימוש בסימן המילולי המבוקש לרישום. ראיות מבקשת הרישום אכן הוכיחו את מידת ההיכרות של סימן המסחר בקרב קהל הלקוחות בשוק הרלוונטי. ניתן גם להתרשם מתצהירי לקוחותיה של מבקשת הרישום כי סימן המסחר מזוהה על ידי לקוחות אלו עם המבקשת.

כמו כן, הסימן המבוקש הוא רכיב דומיננטי בסימן המעוצב של המבקשת. לכן, ניתן להסיק שגם שימוש בסימן המסחר המעוצב החדיר לתודעת הצרכנים את הצירוף המילולי שהוא סימן המסחר המבוקש לרישום.

הבקשה לרישום סימן המסחר התקבלה.

דילוג לתוכן