בקשה לרישום סימן מסחר 324729 "כריך למי שצריך", רשם סימני המסחר, 28.4.22
העובדות: בקשה לרישום סימן מסחר עבור הביטוי "כריך למי שצריך", לגבי חלוקת מזון ומשקאות לנזקקים.
המבקשים רשמו קודם לכן סימן מסחר מעוצב, הכולל דמות כריך והכיתוב "כריך למי שצריך חינם", לגבי אותם שירותים, ועשו בו שימוש בפועל.
מחלקת סימני מסחר דחתה את הבקשה לרישום הביטוי בטענה שמדובר בסימן מתאר, שלא רכש אופי מבחין מספיק.
נפסק: מקובל לחלק את סימני המסחר לארבע קטגוריות, בהתאם למידת התיאוריות שלהם: סימנים גנריים; סימנים תיאוריים; סימנים מרמזים; וסימנים שרירותיים/דמיוניים. חלוקה זו מאפשר לקבוע את כשירות הרישום ואת היקף ההגנה לאחר הרישום.
סימן מסחר גנרי לא יהיה כשיר לרישום כלל ואילו סימן דמיוני יזכה להגנה הרחבה ביותר. סימנים תיאוריים לא יהיו זכאים להגנה אלא אם יוכח שרכשו אופי מבחין, כתוצאה משימוש. כמו כן, בחינת סימן מסחר תהיה ביחס למוצרים או השירותים אותם הוא מיועד לסמן. סימן המהווה למעשה כינוי הסחורה הוא גנרי וצריך להישאר פתוח לשימוש הציבור.
במקרה הנדון, הביטוי "כריך למי שצריך" ברור ומובן לכל דובר עברית. לא נדרשים הסברים נוספים על מנת להבין שמדובר בשירות של חלוקת כריכים לאנשים הזקוקים לכך. בהתאם, מדובר בסימן תיאורי ואולי אף גנרי.
במקרים מסוג זה יש להוכיח אופי מבחין ברף מאוד גבוה. מבקשי הרישום של סימן המסחר לא הוכיחו אופי מבחין כזה. אמנם פעילותם המבורכת זכתה לתהודה מסוימת בתקשורת המקומית ואף הארצית. עם זאת, לא מדובר באופן מבחין המספיק לרישום סימן המסחר.
הבקשה נדחתה.