בקשה לרישום סימן מסחר 333427 (דמות תלת-מימדית של בובת משחק), רשם סימני המסחר, 10.8.23
העובדות: בקשה של חברת LEGO לרשום סימן מסחר תלת מימדי עבור בובת המשחק המפורסמת שלה עבור צעצועים, משחקים, משחקי מחשב ותחפושות.
אין מחלוקת שהדמות המבוקשת לרישום היא מוצר הנמכר על ידי המבקשת כצעצוע.
נפסק: דמות תלת-מימדית שהיא דמות המוצר או אריזת המוצר תוכל להירשם כסימן מסחר בהתקיים שלושה תנאים מצטברים: הדמות המבוקשת לרישום ממלאת בפועל תפקיד של סימן מסחר; הדמות המבוקשת לרישום אינה בעלת תפקיד אסתטי או פונקציונאלי ממשי; כתוצאה משימוש, רכשה הדמות אופי מבחין.
התנאי הראשון לרישום דמות תלת-מימדית כסימן מסחר הוא שהסימן אכן ממלא בפועל תפקיד של סימן מסחר. כלומר, סימן המסחר משמש את הציבור לשם זיהוי מקור הטובין לאותת לציבור בדבר אותו מקור באמצעות הדמות. על המבקשת היה להוכיח שהשימוש שעשתה בסימן המסחר הביא לכך שהציבור מזהה על בסיס הדמות בלבד, ללא סימנים נוספים, את המבקשת כמקור למוצריה ושירותיה.
ראיות המבקשת מבססות עמידה בנטל זה. אלו כוללות מכירות דמות הלגו במשך שנים ארוכות ובהיקפים ניכרים.
על פי הראיות שהציגה המבקשת, דמות הלגו נמכרת כצעצוע בעולם ובישראל משנת 1978 ועד היום בהיקפים ניכרים. מעבר לשימוש כצעצוע, הדמות זכתה להתייחסות רחבה בתרבות, בסדרות טלוויזיה, סרטים ושיאי גינס.
דמות הלגו משמשת כ"פנים" של חברת לגו באופן נרחב – אתר האינטרנט, משחקים, סיפורים, יישומונים, משחקי וידאו, בכניסה לחנויות ופארקים.
אציין שהדמות המייצגת את החברה אינה הדמות כפי שהוגשה לרישום, אלא בתוספת המקנה לה קווי אישיות (שיער, בגדים וכו').
מדובר גם במוצר המיועד לאספנים. הצרכנים גם יכולים לציור דמויות חדשות על בסיס דמות הלגו. עם זאת הקווים הבסיסיים של דמות שהוגשה לרישום מצויים בהן.
השימוש שהוכח בראיות המבקשת נעשה לעיתים ללא סימני זיהוי נוספים. גם השם LEGO מופיע באותיות קטנות מאוד בתוך רגלי הבובה, כך שבפועל הציבור יתקשה למצוא אותו על גבי הדמות.
המבקשת הגישה גם סקר צרכנים. סקר זה מגלה אחוזי זיהוי גבוהים של דמות הלגו עם המבקשת, גם ללא סימני זיהוי נוספים. אחוז גבוה גם מבחין בין דמות הלגו לבין דמויות של מתחרות (כמו פליימוביל).
התנאי השני – יש להראות עוד שלדמות המבוקשת לרישום כסימן מסחר אין תפקיד אסתטי או פונקציונאלי ממשי.
לעניין העדר תפקיד פונקציונאלי – לשם כך על המבקשת להראות שישנו מספר משמעותי של חלופות אקוויוולנטיות (שקילות). הן המבקשת והן הבוחנת הציגו מגוון רב של בובות הרכבה שהינן שונות מדמות הלגו. לפיכך ניכר שדמות הלגו אינה מוכתבת משיקולים פונקציונליים, אף שברור שאלה גם מצויים בבסיס חלק מן הבחירות שעשתה המבקשת.
יש להראות גם כי לדמות אין תפקיד אסתטי ממשי. הכוונה היא לתכונה אסתטית שיש לה עדיפות על פני צורות אחרות בשל העדפות ציבור הצרכנים הרלוונטי. נראה שהצעצועים נרכשים בשל מגוון שיקולים שאינם בהכרח הערך האסתטי של הדמות, אלא מאחר שמדובר במשחק המעורר את המחשבה והדמיון בשל מגוון העולמות הנבנים באמצעותו או מאחר שרואים בדמות כפריט אספנים, או בעל הקשרים תרבותיים רחבים.
סיכום הדברים הוא שאין לדמות הלגו תפקיד פונקציונלי או אסתטי ממשי.
התנאי השלישי – רכישת אופי מבחין. ראשית, על אף שהתפתחה עם שינוי העיתים, לא חל שינוי ברכיביה הבסיסיים של דמות הלגו. עובדה זו תורמת לזיהויה בידי הציבור. סקר הצרכנים שהגישה המבקשת מוכיח שהציבור למד לזהות את השוני בין דמות הלגו לדמויות אחרות של מתחרים. המסקנה היא שדמות הלגו שונה ומובחנת מדמויות מקבילות של משחקי הרכבה.
הבקשה לרישום סימן המסחר התלת מימדי התקבלה.