בקשה לביטול סימן מסחר 265281 "WOMEN WHO CODE", רשם סימני המסחר 25.1.24
העובדות: בקשה לביטול סימן מסחר הרשום עבור הביטוי WOMEN WHO CODE (מילולי) בשל העדר שימוש. סימן המסחר רשום עבור שירותים שונים שנועדו לקידום נשים ופעילויות חינוך.
מבקשת הביטול הגישה שתי בקשות לרישום סימני המסחר SHE CODES (מילולי ומעוצב). מחלקת סימני מסחר סברה שיש דמיון מטעה ביחס לסימן המסחר WOMEN WHO CODE.
נפסק: השאלה לדיון היא – האם הוכיחה מבקשת הביטול שבעלת הסימן לא עשתה בו שימוש בישראל בשלוש השנים שקדמו להגשת בקשת הביטול. אף אם יוכח כי לא נעשה שימוש כאמור, יש לבחון האם היו נסיבות מיוחדות במסחר המצדיקות את הותרת הסימן בפנקס. אף אם לא הוכחו נסיבות כאלו, נתון לרשם שיקול דעת שלא לבטל את הסימן הרשום.
תכלית סמכות הביטול של סימני מסחר רשומים היא שהפנקס ישקף את המציאות המסחרית ואת השימוש השוטף בסימני מסחר רשומים.
הנטל הוא על מבקשת הביטול להניח ראשית ראיה כי לא נעשה שימוש בסימן המסחר במשך שלוש שנים. אם תצליח, יעבור נטל הבאת הראיות לבעלת הסימן הרשום להוכיח שימוש. בעלת סימן המסחר נדרשת להוכיח קיומו של שימוש בתום לב, שאינו שימוש סמלי (token use).
המבחנים להוכחת שימוש בתום לב הם: מטרת השימוש – השימוש נעשה למטרות מסחר ולא רק על מנת להדוף טענת חוסר שימוש; עד כמה השימוש משמעותי; המשאבים שעמדו לרשות בעלת הסימן; במקרים המתאימים גם שימוש בודד יכול להספיק; טוב הראיות.
טענת בעלת הסימן היא שמשאבים מקוונים שלה (בהן לומדות תכנות או לוח מודעות דרושים בהייטק) זמינים למשתמשות בישראל. אולם הראיות מגלות כי בעלת הסימן הסתפקה בפרסום משרות בודדות בלוח מודעות. בנוסף, אתר האינטרנט של בעלת הסימן אינו כולל קורסים בעברית, לא ניתן לרכוש בו מוצרים בשקלים ואין בו כל סממן אחר המכוון לקהל הישראלי. כמו כן, נתוני סרטונים ביוטיוב של בעלת הסימן מגלים חשיפה נמוכה.
שימושים נוספים שהוצגו היו לפני או אחרי התקופה הרלוונטית לבקשה לביטול. בכל מקרה, באחד המקרים מדובר על פודקאסט שאינו מיועד לקהל הישראלי, ולא ניתן לראות בו שימוש בישראל.
המסקנה העולה היא שהשימוש שהוכיחה בעלת הסימן בסימניה אינו מספק ביחס לשוק בו היא פועלת. מטרות בעלת הסימן הן ארגון אירועים עבור נשים בתחום ההיי-טק; פעילות חינוך והדרכה; ויצירת רשת של נשים בתחום ההיי-טק. בעלת סימן המסחר לא הוכיחה ביחס לאף אחת מאלה "שימוש במסחר" בהיקף שמצדיק את השארת סימן המסחר בתוקף.
יש לבחון גם את השאלה האם מתקיימות נסיבות מיוחדות במסחר שמצדיקות את אי השימוש בסימן. התשובה לכך שלילית. נסיבות מיוחדות כאמור הן כאלו שאינן תלויות בבעל הסימן הרשום. בעלת הסימן לא הוכחה קיומן של נסיבות כאלו.
סימן המסחר הרשום יבוטל.