בקשה לרישום סימן מסחר 358348 "FREUD", רשם סימני המסחר, 10.7.24
העובדות: בקשה לרישום סימן המסחר המילולי FREUD עבור מוצרים שעיקרם מבוססי קנאביס ושירותים הקשורים לכך.
מחלקת סימני מסחר סירבה לרשום את סימן המסחר. בין הנימוקים – זהות לשמו של זיגמונד פרויד והקישור שעלול להיווצר אליו ואת תורתו.
נפסק: יש לדון בשתי שאלות –
- האם יהיה ברישום הסימן כדי לפגוע באינטרס כלשהו של זיגמונד פרויד;
- האם יהיה ברישום הסימן כדי להטעות את הציבור לחשוב שקיים קשר בין המוצרים שהוא רוכש הנושאים את הסימן פרויד לבין הדמות המפורסמת ותורתה.
לפי פקודת סימני מסחר סימנים שמשמעותם הרגילה שם המשפחה אינם כשירים לרישום, אלא אם רכשו אופי מבחין. אלא שבמקרה הנדון קיים זיהוי ברור עם זיגמונד פרויד. לכן, העילה לסירוב לעניין שמות משפחה אינה רלוונטית.
פגיעה בזכות הפרסום או בזכות לפרטיות אינן עילות לאי כשירות סימני מסחר לרישום. עם זאת, סביר להניח שהרשם לא ייתן יד לפגיעה בזכויות אלה באמצעות רישום סימני מסחר. לכן, העילה המתאימה היא פגיעה בתקנת הציבור או במוסר.
אין ראיות בשאלה האם זיגמונד פרויד היה מאשר להשתמש בשמו על מנת לסמן מוצרים מכל סוג שהוא, או שמא היה רואה בכך פגיעה במורשתו ובפרטיותו. בכל מקרה, אין למבקשת אישור להשתמש בשם זה על גבי מוצריה.
פקודת סימני מסחר אוסרת לרשום סימן מסחר הכולל דמותו של אדם ללא הסכמת שאריו. הוראה זו אינה חלה על שמו של אדם.
הפסיקה בישראל לגבי השימוש בדמותו ובשמו של אדם לצרכים מסחריים התייחסה לשתי זכויות עיקריות: הזכות לפרטיות וזכות הפרסום.
הן הזכות לפרטיות והן הזכות לפרסום אינן פוקעות לאחר מותו של אדם. לגבי הזכות לפרסום, בית המשפט קבע כי זו מוגבלת ל- 25 שנים לאחר המוות. זיגמונד פרויד נפטר בשנת 1939, לפני כ-85 שנים, כך שאין ספק כי הזכות לפרסום אינה עומדת עוד ליורשיו וכי כלל הציבור יכול לעשות שימוש בשמו למטרות מסחריות.
אין התייחסות בפסיקה לשאלה האם זכות הפרטיות תמשיך להתקיים גם לאחר פקיעת זכות הפרסום או שעליהן להסתיים באותה עת.
פקודת סימני מסחר מעניקה שיקול דעת לרשם שלא לרשום סימן מסחר הזהה עם שם של אדם או עסקו. זאת כאשר סימן המסחר גורם להטעיית הציבור או לתחרות בלתי הוגנת. מכאן עולה כי אין צורך בהסכמתו של אדם, או בהסכמתם של שאריו אם כבר אינו בין החיים, לרישום סימן מסחר הזהה לשמו. זאת בתנאי האמור, שהרישום אינו מטעה או אינו גורם לתחרות בלתי הוגנת.
עוד נקבעו אמות המידה לעניין שימוש בשמה של דמות מפורסמת, ויש לבחון אותן במקרה הנדון:
מידת הקשר בין תחום עיסוקו של האדם המפורסם ובין סוג ואופי הטובין המבוקשים לרישום – לא קיים קשר ישיר בין תחום עיסוקו של זיגמונד פרויד ובין הסחורות והשירותים המבוקשים לרישום.
אמנם תכשירי הקנאביס משמשים לטיפול גם בתחום בריאות הנפש, אולם אין קשר ישיר בינם לבין שיטת הטיפול שאותה פיתח זיגמונד פרויד, ועל כן לא נראה כי ציבור הצרכנים יטעה לקשור בין המוצרים לבין פרויד ותורתו.
פרק הזמן שחלף מאז מות האדם המפורסם – בעבר נקבע כי 50 שנים בין פרק זמן מספיק לפיתוח מוניטין בנפרד מהדמות. מקל וחומר במקרה הנדון כאשר חלפו 85 שנים.
התקיימות סיבות שניתן לצפות לפיהן לפיתוח מוצרים שונים סביב הדמות המפורסמת – ראיות המבקשת מלמדות כי ברחבי העולם שווקו מוצרים מסוגים שונים תחת השםFREUD . כמו כן, דמותו מופיעה על מוצרים רבים אחרים. לכן, אמנם יש דרישה למוצרים הקשורים לדמותו. עם זאת לא מדובר בהערצה עיוורת לדמותו המביאה לכך.
המידה בה הכיסוי התקשורתי סביב חייו של האדם ונסיבות חייו או מותו ייצרו דרישה למוצרי צרכנות הנושאים את שמו – פרויד מת בשנת 1939, כך שחייו ומותו לא זכו לסיקור תקשורתי אשר עשוי היה ליצור ביקוש למוצרי צריכה הנושאים את שמו. עיקר תהילתו נובע מעבודתו המחקרית והמדעית, שאינן נושאות בחובן דרישה למוצרים כאלה.
מבחני ההטעייה המקובלים – הפקודה מתייחסת לסימני מסחר שיש בהם כדי להטעות את הציבור, מכילים ציון מקור כוזב ומעודדים תחרות בלתי הוגנת במסחר. במקרה הנדון אין חשש כזה. זאת מאחר שמדובר בשם מפורסם שניתק את עצמו מהמקור ועבר לנחלת הכלל. כך לפי ראיות המבקשת לגבי שיווק מוצרים ושירותים שונים תחתיו.
עוד לפי ראיות המבקשת היא נהנית ממוניטין בתחום של מוצריה ולכן מדובר בסימן מסחר הכשיר לרישום.
הבקשה לרישום סימן המסחר התקבלה.