Elad Tsabari Law Firm

בקשה למחיקה וביטול סימן מסחר 287210 "MULTI FEED" (מעוצב), רשם סימני המסחר, 31.5.21

העובדות: סימן המסחר "MULTI FEED" נהגה ועוצב על ידי בעלי הסימן. לאחר מכן, הוקמה שותפות עסקית עם מבקש המחיקה של סימן המסחר. במסגרת פעילותה של השותפות העסקית, צבר סימן המסחר מוניטין. השותפות העסקית הסתיימה בהסכם, אשר לא הקנה בעלות בסימן המסחר לאף אחד מהצדדים. רק לאחר סיום השותפות העסקית, רשם בעלי סימן המסחר את הסימן בישראל.

כעת מתבקש ביטול סימן המסחר מחוסר שימוש, ולחלופין מחיקתו בשל רישום בחוסר תום לב.

נפסק: לא ניתן להורות על ביטול סימן המסחר מחוסר שימוש. שכן, ביטול כזה אפשרי רק לאחר תקופה של שלוש שנים של חוסר שימוש בסימן, ממועד הרישום. תקופה זו טרם חלפה.

לרשם סימני המסחר נתונה סמכות למחוק סימן מסחר שנרשם בחוסר תום לב. חוסר תום הלב נבחן הן ביחס להתנהלות מול רשם סימני המסחר, והן ביחס לצדדים שלישיים. בחינת חוסר תום הלב היא בעיקרון לפי סטנדרט אובייקטיבי, עם זאת ניתן להיעזר גם במניעיו הסובייקטיביים של בעליו של סימן המסחר.

המקרים בהם ניתן לקבוע שקיים חוסר תום לב כוללים: כאשר יש לצד שלישי זכויות בסימן המסחר; הבקשה הוגשה בהעדר כוונה בתום לב להשתמש בסימן המסחר; הבקשה כללה פרטה רחבה מדיי; וכן כאשר מדובר ברישום שהוא הגנתי בלבד.

במקרה אחר שנדון בישראל עלתה השאלה האם ניתן להצביע על חוסר תום לב של מבקש שאינו מיידע את רשם סימני המסחר לגבי שימוש בסימן המסחר על ידי צד שלישי. באותו עניין נקבע כי אמנם אין חובת דיווח מצד מבקש על שימוש של צד שלישי בסימן המסחר. עם זאת, ייתכנו נסיבות בהן אי גילוי מידע כאמור מהווה חוסר תום לב. בישראל, למרות שאין חובת שימוש בסימן מסחר לפני רישומו, הדין לא רואה בעין יפה רישום סימן מסחר שכל מטרתו חסימת מתחרים או מתחרים פוטנציאליים. סימנים מסוג זה מכונים "סימנים הגנתיים".

במקרה הנדון, המבקש הגיש את הבקשה לרישום סימן המסחר, כאשר הוא יודע ששותפו לשעבר מעוניין לעשות בו שימוש. בנסיבות אלו, הגשת הבקשה לרישום סימן המסחר, במטרה למנוע שימוש משותפו לשעבר מהווה פרקטיקה לא ראויה. זאת, כאשר לא הוסכם בין הצדדים כי הזכויות בסימן המסחר יועברו לאחד מהם בלבד.

כמו כן, המבקש לא עשה שימוש בסימן המסחר בישראל. לכן, מתחזקת המסקנה כי מטרת רישום סימן המסחר הייתה למנוע את פעילותו של המתחרה, שותפו לשעבר.

יודגש שאין פסול ברישום סימן המסחר, אם נדרש להגן על זכויות הצדדים. הפסול היה ברישומו על שם המבקש בלבד, בזמן שברור לשני הצדדים שהמוניטין בסימן המסחר הוא תוצאה של השותפות העסקית, ואין לאחד מהצדדים בעלות בלעדית בסימן.

מכל האמור עולה שהתנהלותו של המבקש חורגת מהסטנדרטים הראויים לתחרות עם עוסקים אחרים, ולכן עולה כדי חוסר תום לב.

סימן המסחר הרשום יימחק מהפנקס.

דילוג לתוכן