זכויות מטפחים – מדריך
בשפה פשוטה – מדובר על "פטנט" הניתן לגבי צמחים.
כלומר, אם הצלחנו לפתח (למשל באמצעות הכלאת זנים), או אפילו אם התגלה במקרה (למשל בשל מוטציה טבעית), זן חדש של צמח מסוים, ניתן לרשום לגביו זכות מטפחים.
מה זה בדיוק זן?
בקצרה – עולם הטבע ממוין לפי רמות שונות ("טקסונומיה"). ביחס לעולם הצמחים, הרמה המוכרת לכולנו היא הרמה הנמוכה ביותר: מין. ברמה זו נכללים סוגים שונים של עצים, למשל תפוזים, אפרסקים, שקד, דובדבן ושזיפים. מתחת לרמה זו קיימים זנים – למשל לגבי שזיפים, מוכר לכולם הזן המכונה "סנטה רוזה".
לכן, אם נצליח לפתח זן שזיפים חדש, שיהיה שונה מהזנים המוכרים, נוכל לרשום לגביו זכות מטפחים (ובתנאי שנעמוד בתנאים שנפרט בהמשך).
רישום זכות מטפחים יעניק לנו בלעדיות בניצול המסחרי של אותו זן למשך 20 או 25 שנה (תלוי בסוג הצמח).
בנוסף, הבלעדיות לא מוגבלת לזן עצמו בלבד. רישום הזכות ייתן לנו גם בלעדיות לגבי מה שמכונה "זן נגזר" – כלומר, כל זן אחר מאותו סוג של צמח, אשר נוצר על בסיס הזן שרשמנו, ואשר כולל את התכונות המהותיות של הזן עבורו נרשמה זכות המטפחים. דרך מוכרת ליצירת זן נגזר היא באמצעות הנדסה גנטית של זנים קיימים.
גם אם הצלחנו לפתח זן חדש, עוד לא הגענו לארץ המובטחת. על מנת שנוכל לרשום זכות מטפחים צריך להוכיח שהזן עומד בארבעה תנאים:
- חדש – זן חדש הוא זן אשר לא נמכר או הועבר בדרך אחרת על ידי מי שטיפח (כלומר, יצר) את הזן או בהסכמתו, בתחומי מדינת ישראל, במהלך תקופה של שנה אחת לפני הגשת הבקשה. מחוץ למדינת ישראל החוק קובע תקופת זמן ארוכה יותר – כלומר, זן יהיה חדש גם אם נמכר או הועבר בדרך אחרת במשך ארבע או שש שנים (תלוי בסוג הצמח), לפני הגשת הבקשה;
- ייחודי – תנאי זה דורש שהזן יהיה מובחן. כלומר, הזן הוא בעל תכונות השונות באופן ברור בהשוואה לזנים ידועים אחרים;
- אחיד – זן אחיד הוא כזה שישמור על תכונותיו בכל הצמחים אשר "נוצרים" ממנו (מה שמכונה "ריבוי"). כלומר, אם ניקח צמח בודד מהזן, ונרבה אותו למספר צמחים, הם כולם יהיו זהים;
- יציב – לעומת אחידות שבודקת את התכונות לרוחבו של דור אחד, בבדיקת יציבות נבחן האם תכונות הזן נשמרות למשך מספר דורות. כלומר, אם ניקח צמח, ניצור ממנו צמח "בן" חדש, וממנו ניצור עוד צמח "נכד", וממנו ניצור צמח "נין" – על כולם להציג אותן תכונות. אם לא, הזן לא נחשב יציב.
כן, במקרים בהם הזכות לא הייתה מלכתחילה כשירה לרישום (בהתאם לתנאים שהסברנו לעיל) או כאשר הזן אינו מקיים יותר את התכונות הנכללות ברישום.
האמור באתר זה הוא מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי ממצה.
על הקוראים לפנות לייעוץ משפטי המותאם לנסיבות עניינם האישי.